Jak přišla na svět mastička na mnohé boláčky…

Narodil jsem se v roce 1919. Lehkým výpočtem zjistíte, že se pohybuji ve věku kolem devadesátky.

V pracovním věku jsem se točil pořád kolem vody. Jednalo se o regulaci a ochranu toků, povodňovou službu, velkoplošné závlahy, jímání termálních vod a pod. Za socialismu kromě preferovaných zaměstnání (např. horníků) nebylo možné dosáhnout vyššího životního standardu. Celé příjmy pohlcovala strava, oblečení a vybavení domácnosti. Např. chladnička? To byl luxus. Vydělávat mimo své hlavní zaměstnání – to se neslušelo. Jedinou, dokonce uznávanou, možností vydělat další peníze bylo pěstování léčivých rostlin. Ale jak se to dělá?

S jedním vedoucím nákupně léčivých rostlin jsem si telefonicky domluvil v Bratislavě schůzku. V kavárně při 2 dcl vína jsme debatovali “jak se to dělá”. Popsal jsem spoustu papíru. A doma jsem to luštil. Zkoupil jsem dostupnou literaturu. Měl jsem vzácnou manželku, která moje nové zájmy podporovala. Podobně i budoucí výdaje související s vlastním zařízením sušáren apod. Na Vánoce mi Ježíšek donesl knihu Atlas léčivých rostlin od Kresánka.První zásilku léčivých rostlin jsem předával do nákupny v množství 5kg.O pět let se to pohybovalo v rozmezí 500 až 1000 kg ročně.V televizi jsem  pěstitel.

Při studiu o léčivých rostlinách jsem se hodně dozvěděl io jejich léčivých účincích. S postupem času přibývalo i mých let. Čím dál, tím častěji jsem využíval jejich léčivé vlastnosti. Fyzických sil ubývalo, ale roboty přibývalo. Pokusil jsem se sestavit „mastičku“ s extraktem z léčivých rostlin. K mému překvapení moje nedokrvené nohy omládly o 10 let. I málo myslící hlava si musela uvědomit, že tohle je objev. Ale co s ním?

Panoval čistý, neposkvrněný socialismus. Potom přišla něžná revoluce. Ozlomkrky jsem spěchal do Bratislavy. Zaklepal jsem na první dveře Ministerstva zdravotnictví. Mám krém, který má takové a takové vlastnosti. No a ? Potřebuji povolení k jeho výrobě. Mrtvé ticho. Po krátké debatě mě poslali do jiných dveří. Takto jsem obešel možná i 10 kanceláří. Nakonec jsem se dostal k paní hlavní hygieničce. Ta mi vysvětlila jak na to.

Po 3-4 měsících jsem zajistil všechny možné rozbory. Založil jsem firmu pod názvem Fix – výroba zdravotnických potřeb. Tento název se skládá ze dvou částí. Fix chce být znám výraz při vývozu do zahraničí. Výraz „zdravotnické potřeby“ nevystihuje vlastně, že se jedná o nějaký krém. Schvalovací orgány jsem přesvědčil argumentem, že firma Baťa nevyrábí Baťu, ale obuv. Prošlo to.

Nastal čas vdechnout do nově založeného podniku život. Na rodičovském pozemku jsem zdědil letní kuchyni a komoru. Na rekonstrukci těchto dvou místností jsem obdržel ze Slovenské spořitelny účelovou půjčku 300 000 Kčs. Při jejím čerpání jsem musel mít firemní razítko. Na výrobu razítka jsem byl zařazen do pořadníku. Trvalo to 6 týdnů. Cena koruny v té době klesala. Ze 300 tisíc zůstala reálně polovina. To byla první citelná rána. Přežili jsme ji. Vzorky krému potřebné pro různé rozbory jsem vyráběl v manželčině kuchyni s jejím kuchyňským nářadím. Suroviny byly z lékáren. Měl jsem neobyčejné štěstí, že vzorky obstály i po bakteriologické stránce.

Jednou se nahromadily problémy, jako například. přizpůsobení stavby na výrobu, nalezení technologických zařízení, jejich koupě a profinancování, studium zdravovědy, mikrobiologie a pod. Studovat, vyrábět krém, udržovat přiměřenou hygienu, pěstovat léčivé rostliny, plnit roli prodejního agenta, na to jeden manželský pár nestačil. Postupně jsme přijímali pracovní síly. Osvědčila se prezentace a prodej na výstavách, zejména prodejních výstavách. V současné době krém svým širokospektrálním působením upoutává čím dál více pozornost jednak českých zákazníků, ale v hojné míře i cizinců. Vyvážíme ho do Německa, Maďarska, Česka a Chorvatska.

V době vyjetí článku (4/2009) pan Kellner oslavil miliontu tubu krému. Za tím téměř milionem kusů stojí velké množství lidí trpících různými neduhy.

Mnozí z nich nás upozornili, že krém používají s úspěchem na:

rýma

křečové žíly

revmatické bolesti

bradavice

bolesti v páteři

bolesti svalstva u rostoucích dětí

běžné kuchyňské popáleniny

alergická reakce pokožky na školní křídu

záněty kloubů, kolen a pod.

křeče v nohou

krevní podlitiny

zlatá žíla

štípnutí hmyzem

Posted in
#História

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Compare